Η παραλία του νησιού Λαζαρέτα
Το νησάκι Λαζαρέτα βρίσκεται απέναντι από τη Νέα Χώρα και τον 17ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε από τους Βενετούς ως το λεπροσάρυμο των Χανίων, όπως και οι περισσότερες νησίδες των πόλεων της Κρήτης.
Το νησάκι Λαζαρέτα βρίσκεται απέναντι από τη Νέα Χώρα και τον 17ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε από τους Βενετούς ως το λεπροσάρυμο των Χανίων, όπως και οι περισσότερες νησίδες των πόλεων της Κρήτης. Το όνομά του έχει ληφθεί μετά τον Λαζάρου, τον προστάτη των λεπρών από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Έχουν εντοπιστεί τάφοι, προφανώς ασθενών, ενώ εξακολουθούμε να διακρίνουμε τα θεμέλια κτιρίων που κατεδαφίστηκαν από τους Τούρκους το 1645 για να τοποθετήσουν ένα μεγάλο κανόνι για να βοηθήσουν στην επίθεση του οχυρού των Χανίων στο στόμιο του λιμανιού. Σε ορισμένα μέρη θα δείτε μεταλλικά θραύσματα από βόμβες που έπεσαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το νησί φιλοξενεί ένα ιερό του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε από έναν ντόπιο το 1954. Αυτός ο άνθρωπος υπέστη ηλίαση στο νησί αλλά κατόρθωσε να κολυμπήσει στη Νέα Χώρα και να σώσει τη ζωή του.
Στο νησί υπάρχει μια μικρή αμμώδης παραλία ιδανική για κολύμβηση με αναπνευστήρα, που επισκέπτονται σήμερα οι τοπικές σχολές καταδύσεων και τα θαλάσσια σκάφη αναψυχής. Στη δεκαετία του 1950 οι ανταγωνιστές κολυμβητές μεγάλης απόστασης χρησιμοποιούσαν την Lazaretta ως σημείο εκκίνησης όταν αγωνιζόταν - το εσωτερικό λιμάνι των Χανίων ήταν η γραμμή τερματισμού.